Motor EA211 EVO 1.5 TSI

visibility2628 Views list In: Motoren

VW 1.5 TSI EA211 Evo motor heeft een turbo met variabele geometrie

Volkswagen presenteerde op het Automotive Engineering Symposium in Wenen, Oostenrijk, de nieuwe EA211 TSI Evo-motor. Het is de eerste benzinemotor voor de massamarkt die een variabele turbinegeometrie (VTG) gebruikt. De versies met 129 pk en 148 pk zijn gemaakt voor de Europese markt en zijn als eerste gebruikt in gefacelifte Golf, later ook in andere modellen.

Dankzij VTG (Variable Turbine Geometry) kunnen de turbinebladen zich continu aanpassen, waardoor een bredere, vlakkere koppelkromme ontstaat - wat normaal gesproken alleen mogelijk is met een conventionele single turbo.

EA211 EVO 1.5 TSI

Deze technologie is niet ongewoon in dieselmotoren, maar de hoge kosten van de materialen die nodig zijn om de hoge temperaturen van de lucht- en brandstofstromen aan te kunnen, beperkten het gebruik ervan. Porsche gebruikt VTG bijvoorbeeld al in de 911 Turbo en in de nieuwe viercilindermotor in de nieuwe Cayman en boxster. 

Main technical elements of the EA211 1.5 TSI engine

Om het maximale uit het systeem te halen, maakt de EA211 TSI Evo gebruik van de efficiëntere Miller-verbrandingscyclus en draait hij met een hoge compressieverhouding van 12,5:1. Het resultaat van de samenwerking van deze systemen is een maximaal koppel vanaf slechts 1.300 toeren.

EA211 EVO Dyno graph

VW specificeert niet het exacte brandstofverbruik, maar zegt dat er een verbetering is van 10 procent ten opzichte van de 122 pk sterke 1.4 TSI-motor. De verbruikswinst is ook te danken aan de toepassing van cilinderuitschakelingstechnologie, die de helft van de motor uitschakelt op het juiste moment.

EA211 Turbo VTG

Audi heeft de Miller-cyclus toegepast in de 2,0-liter turbomotor van de A4 2017. De motor, die op het Vienna International Engine Symposium werd onthuld, toonde een breed koppelbereik en een verbeterde efficiëntie, maar zonder het extra voordeel van VTG.

 

zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag January February March April May June July August September October November December